Biografija

Kompozitor, tekstopisac, dirigent dečijeg hora Čarolija i interpretator

Profesionalno bavljenje muzikom započela je još u školskim danima (srednja muzička škola Josip Slavenski, 1986.godine, kada je objavila svoje prve pesme i za koje je poverila zaštitu SOKOJ-u). Paralelno sa školovanjem na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1989-1993) učestvovala je kao kompozitor i tekstopisac na domaćim izborima za Pesmu Evrovizije ´91. i ´92. godine, a kao vokalni solista osvajila je nagrade za interpretaciju na festivalima Mesam i Beogradsko proleće ´92. godine sa sopstvenim kompozicijama.

1992. imala je brojne nastupe u tv emisijama i tv show-ima sa svojom tadašnjom grupom Leontine. Počinje da radi i muziku za decu, uz veliku podršku najznačajnijih autora takve vrste muzike kod nas – Ace Koraća, Radeta Radivojevića, Minje Subote, Joce Adamova i drugih.

1993. prvi put pobeđuje kao autor (kompozitor i tekstopisac) na festivalu Budva, Pjesme Mediterana, sa pesmom Porok, u interpretaciji Filipa Zmahera, dok kao interpretator osvaja treće mesto na istom festivalu, sa pesmom Neću samo tebe da volim.

1994. i 1995. paralelno sa autorskim radom, kao interpretator, učestvuje na festivalima Budva ´94 – nagrada za najbolji duet i Sunčane skale ´95 – druga nagrada žirija.

1996. objavila je  prvi kant-autorski CD Nemiri i pobedila je na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, sa pesmom Jedna od sto. Osvajila je sve prestižne domaće nagrade za interpretaciju godine Oskar popularnosti, Prinčevu nagradu, Melko.

1997. i 1998. osvajila je brojne nagrade za interpretaciju godine i pobeđuje na festivalu Budva ´98, kao autor i izvođač pesme Daleko.

1998. objavila je drugi CD Ljubav bez ljubavi, u produkciji City records-a. Objavila je dečiji CD Leontina za decu, u produkciji PGP RTS.

1999. na zabavno-muzičkom festivalu Banja Luka ´99 pobedila je u dve kategorije – Prva nagrada žirija i Prva nagrada publike, sa kompozicijom Vrata od bola.

2001. objavila je treći CD Sledeća, sa kojeg su najslušaniji hitovi te godine – Crno pa se ne vidi, Sreda, Dugo, dugo, Kad prave ljubavi ginu, On je isti kao ti … Pesma Crno pa se ne vidi, izvedena je na festivalu Sunčane skale i proglašena je u medijima za najbolju baladu godine.

2002. na dodeli godišnjih Prinčevih nagrada u Herceg Novom osvajila je nagradu za najbolju žensku interpretaciju.

2003. osvojila je prvo mesto, kao kompozitor i tekstopisac, na festivalu Beovizija (glasovima žirija i publike), sa pesmom Čija si, u interpretaciji Tošeta Proeskog. Sa ovom pesmom osvajila je  nagrade u kategoriji HIT godine mnogih radio stanica i brojnih štampanih medija. Autorski kompletno potpisuje novi singl Leđa o leđa, u interpretaciji Željka Joksimovića i ostvaruje veliki diskografiski uspeh i dijamantski tiraž City recrds-a.

2004. kao autor teksta za pesmu Lane moje, u interpretaciji Željka Joksimovića, pobeđuje na festivalu Evropesma i predstavlja našu zemlju na najvećem evropskom takmičenju Eurovision song contest u Istambulu, kada osvaja drugo mesto.

Na dodeli Prinčevih nagrada u Herceg Novom, osvajila je godišnju nagradu za najbolji tekst pesme Leđa o leđa, a Lane moje osvaja još tri nagrade, kao i HIT godine.

Kao autor i izvođač, na prvom Radijskom festivalu SCG osvajila je III nagradu, kao i nagradu umetničkog saveta za najbolji tekst za pesmu Krila. U revijalnoj večeri ovog festivala osvajila je nagradu za najbolji tekst godine za pesmu Lane moje.

2005. na dodeli Prinčevih nagrada u Herceg Novom osvajila je godišnju nagradu za najbolji tekst za pesmu Krila. Dobitnik je i nagrade Beogradski pobednik za autora godine. Na drugom Radijskom festivalu SCG pesma U nedelju osvajila je 7 nagrada:

1) Prvu nagradu festivala, 2) Nagradu za najbolju kompoziciju, 3) Nagradu za interpretaciju (u interpretaciji Marije Šerifović), 4) Nagradu svih kolega, učesnika festivala, 5) Nagradu umetničkog saveta festivala i svih akreditovanih novinara, 6) Najbolja pesma – Radio M Sarajevo i 7) Najbolja pesma – Radio Banja Luka. Interpretator Miki Perić, sa Leontininom pesmom Tužan kraj , na istom festivalu, osvajio je  nagradu za najboljeg debitanta.

2006. osvajila je nagradu Beogradski pobednik za autora godine.

Kao autor teksta, sarađivala je sa slovenačkim kompozitorima za pobedničku pesmu Evrovizije u Sloveniji i potpisala je hrvatsko-srpsku verziju pesme Anzeja Dezana Plan B (Srce od kristala).

Na festivalu Beovizija učestvovala je sa kompozicijama: Kad ti treba, Neopisivo i Ništa o njoj.

Od 1992-2006. autor je i izvođač velikog broja pesama, ali i autor pesama za albume drugih pevača (Tošeta Proeskog, Željka Joksimovića, Bojana Marovića, Ace Regina, Igora Divlji kesten, Mikija Perića, Romane, Marije Šerifović, Maje Nikolić, Andrijane Božović, Koktel benda i drugih).

Rad sa decom

Od 1992. do 1998. učestvuovala je na svim dečijim festivalima u zemlji, kao kompozitor i tekstopisac pesama za decu. Pored mnogih priznanja, osvajila je prve nagrade na Dečijem beogradskom proleću ´93. i ´99. Pesmi Srema ´95. i ´96. Naša radost u Podgorici ´94. ´95. i ´96. Sarađivala je sa brojnim dečijim pesnicima. Gostovala je  na mnogim manifestacijama posvećenih dečijem stvaralaštvu – Zlatno zvonce (Novi Sad), Festival dečijeg humora (Lazarevac), Nevenovog festivala dece pesnika u Crvenki. Sa Minjom Subotom pisala je songove za Muzički tobogan i zajedno su gostovali na brojnim koncertima za decu.

1996. za emisiju Fazoni i fore napisala je muziku za pesmu iz Bukvara dečijih prava Ljubivoja Ršumovića – Šta se to koga tiče.

1999. dobitnik je Zlatne značke Klulturno-prosvetne zajednice (KPZ).

2006. osnovala je Festival nove dečije muzike Srbije – Čarolija, čiji je i umetnički direktor.

Osnivač je i dirigent dečijeg hora Čarolija

 

 

10 komentara

  1. bravo carice sve cestitke za pobedu na festivalu.opet si pokazala da ti nema ravne.stjling je bio boli glava.svaka cast.a tek za tvoj rad sa klincima to je
    no koment preslatki su.pozdrav sredovecna gospodja iz subotice.

Komentariši